Ryż jaśminowy

Do tej pory wielu z nas jest przyzwyczajonych do stosowania ziemniaków jako stałego dodatku pasującego do większości obiadowych dań głównych. Przekonujemy się jednak do urozmaicania jadłospisu makaronem albo coraz popularniejszymi w ostatnich latach kaszami. Ryż też nie stanowi kulinarnej egzotyki, choć nie można powiedzieć tego o wszystkich jego odmianach. Tymczasem ryż jaśminowy pozwoli nam spojrzeć na ten przysmak z zupełnie nowej perspektywy. Ryż jaśminowy ma delikatny, słodki smak, a jego zapach przypomina połączenie miodu i jaśminu. Zdecydowanie brzmi zachęcająco! Wykorzystajmy go zwłaszcza wtedy, gdy zgłębiamy tajniki kuchni azjatyckiej. Ryż jaśminowy smakuje wyśmienicie z różnego rodzaju sosami – łagodnymi, pikantnymi, słodko-kwaśnymi.

Sałata rzymska

Kto nie fantazjuje o rzymskich wakacjach rodem z klasycznego filmu? Imponujące zabytki, romantyczne zaułki, przejażdżki skuterem i najlepsze spaghetti na świecie. Marzenie! Gdyby tak można było się wyrwać do Wiecznego Miasta, chociaż na chwilę… Zaraz, zaraz – w kuchni wszystko jest możliwe! Potrzeba tylko odpowiedniego przewodnika. W czasie kulinarnego urlopu last minute tę rolę przejmie sałata rzymska. Znana od starożytności ma do opowiedzenia wiele historii i wiele przepisów. Uważana za jedną z najszlachetniejszych odmian warzywnej zieleniny, udowodnia, że sałata może być czymś więcej niż wyłącznie tłem dla innych składników.