Słodka papryka

Z jakimi potrawami warto ją łączyć? Z pewnością ze słodkimi ziemniakami, pieczonym kurczakiem, wieprzowiną i wątróbką drobiową. Wzbogaca smak shoarmy w grillowanym chlebku pita czy gulaszu pełnego cebuli i wołowiny. Słodką papryką można też z powodzeniem dekorować przystawki: hiszpańskie tapas, polskie jajka z majonezem, domowe frytki, szaszłyki, a także zupy krem. Właśnie do nich, sosów i marynat słodka papryka pasuje najlepiej. Chcesz wszystkich zaskoczyć? Dodaj odrobinę przyprawy do gotującego się ryżu, który zyska intensywną czerwoną barwę. Papryka słodka to przyprawa bardzo uniwersalna, znakomicie komponująca się z innymi, np. kurkumą, curry czy pieprzem.

Adobo - Sekret meksykańskiej fiesty

Żywiołowy klimat Meksyku to święta pełne efektownych rytuałów, porywającej muzyki oraz zjawiskowych pokazów i kostiumów. Kraina wielobarwnej fiesty! Żadna z uroczystości nie mogłaby odbyć się bez niepowtarzalnych receptur kulinarnych. Meksykańskie potrawy kuszą różnorodnymi i wyrazistymi smakami. Świeże warzywa, zioła i przyprawy sprawiają, że aromatycznym smakołykom nie sposób się oprzeć. Chili to nie wszystko! By wydobyć smak z warzywnych i mięsnych dań, potrzebna jest mieszanka do zadań specjalnych. Adobo to podstawa gotowania w meksykańskim stylu!